Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας με τον Υπουργό Παιδείας


Ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας με τον πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας κ.Κωνσταντίνο Φεγγερό

Ο δήμαρχος Ερέτριας με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.
«Κύριε υπουργέ, κύριοι πρυτάνεις των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, αγαπητοί σύνεδροι, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στον δήμο Ερέτριας που φιλοξενεί φέτος την 70η Σύνοδο των Πρυτάνεων και των Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διάγουμε, δυστυχώς η κρίση δεν περιορίζεται μόνον στον οικονομικό τομέα, αλλά έχει επεκταθεί και στους τομείς των ηθικών και γενικότερα των ανθρώπινων αξιών.
Μέσα από την οικονομική και την ηθική δίνη που έχουμε παγιδευτεί, ξεπροβάλει η ανάγκη να αποτινάξουμε ότι μας καθηλώνει και να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Η οικογένειά μας, η γλώσσα μας, η παιδεία μας, ο κώδικας των ηθικών αξιών που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και που απορρίψαμε εν’ ριπή οφθαλμού προκειμένου να… εκσυγχρονιστούμε, πρέπει να είναι οι στόχοι προς κατάκτηση και τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση.
Όλο και περισσότερο αναδεικνύεται στις μέρες μας η σημασία και η ανάγκη της παιδείας. Το εάν υπάρχει κρίση στην παιδεία, που γίνεται πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων, προσδοκιών και ατέλειωτων μεταρρυθμίσεων, είναι ένα θέμα που φαντάζομαι εξετάστηκε ενδελεχώς και σε τούτη τη σύνοδο.
Επιστρέψτε μου όμως, ως λάτρης της Ελληνικής παιδείας και της Ελληνικής γλώσσας, να σας καταθέσω με δυο λόγια τις απόψεις μου, ως προς το γιατί πρέπει να υπερασπιστούμε την κληρονομιά μας.
«Όταν δεν βρίσκουμε τις λέξεις, πιανόμαστε στα χέρια», είχε πει το 2008 η Ζακλίν ντε Ρομιγί , η ένθερμη ελληνίστρια γαλλίδα ακαδημαϊκός, σε ομιλία της στη Γαλλική Ακαδημία. Χρησιμοποιώντας αυτή τη φράση θέλω να τονίσω τη σημασία που έχει η Ελληνική γλώσσα στην διαμόρφωση του πολιτισμού. Τα όρια μεταξύ βίας και πολιτισμού θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα διαμορφώνει η γλώσσα.
Αλήθεια τί πολιτισμό θέλουμε να προβάλουμε και να προάγουμε όταν για την επικοινωνία μας παραγκωνίζουμε την Ελληνική Γλώσσα και στη θέση της χρησιμοποιούμε, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και όχι μόνο εκεί, αυτό το μόρφωμα που λέγεται greeklish?
Ποτέ άλλοτε όσο σήμερα οι κλασικοί δάσκαλοι, Πλάτωνας και Αριστοτέλης δεν ήταν τόσο επίκαιροι για μελέτη και ανάλυση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, είτε αφορούν στην παιδεία, είτε στην κοινωνία.
Το θέμα της παιδείας στους πλατωνικούς διαλόγους «Πολιτεία» και «Νόμοι», έχει να κάνει με την αρμονική ανάπτυξη όλων των δυνάμεων και ικανοτήτων του ανθρώπου, τη λειτουργία του στο κοινωνικό σύνολο αλλά και μέσα σε μια πολιτεία που διακρίνεται για την εύρυθμη και έννομη λειτουργία της. Ο κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι η όποια λανθασμένη εκτίμηση της ελευθερίας, μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο και να επιφέρει δυσλειτουργία στην κοινωνία.
Αλλά και στα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη, ο ρόλος της παιδείας είναι καθοριστικός για τη συγκρότηση μιας ανεπτυγμένης κοινωνίας. Ο άνθρωπος είναι «ζώον κοινωνικόν» και «φύσει πολιτικόν», γι’ αυτό ο Αριστοτέλης θεωρεί την αγωγή μέρος της πολιτικής.
Η παιδεία προσφέρει στον άνθρωπο ότι δεν μπορεί να του προσφέρει η φύση.
Χρέος λοιπόν της πολιτείας είναι η διά βίου εκπαίδευση των πολιτών στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής πολιτείας. Καθήκον όμως της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι να μεταλαμπαδεύει στους νέους, όχι μόνο γνώση αλλά τις πανάρχαιες αξίες της γλώσσας μας και της κλασικής παιδείας που κληρονομήσαμε ως Έθνος και που δυστυχώς σήμερα τείνουν να ξεχαστούν.
Κύριε υπουργέ, αγαπητοί σύνεδροι, κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας, καλή διαμονή στο Δήμο της Ερέτριας και είθε η σωτηρία της πατρίδας, με τη συνδρομή όλων μας, να είναι σύντομη και με τις λιγότερες απώλειες».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.