Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Αδελφοποίηση Δήμων Ερέτριας και Ψαρών

Με συγκίνηση, υπερηφάνεια, αλλά και έντονο το συναίσθημα διαφύλαξης της ιστορίας έγινε η αδελφοποίηση των Δήμων Ερέτριας και Ψαρών, το Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 στην Πλατεία Ηρώων της Ερέτριας.
Ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας και ο δήμαρχος Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης των δύο Δήμων, δίνοντας αμοιβαία υπόσχεση ότι όχι μόνο θα φροντίσουν να διατηρήσουν ζωντανούς τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν την Ερέτρια και τα Ψαρά αλλά και θα φροντίσουν να τους διευρύνουν στους τομείς του πολιτισμού, της τέχνης και του αθλητισμού με σειρά εκδηλώσεων που θα διοργανώνονται σε ετήσια βάση.


«Η υπογραφή μόνο ενός πρωτοκόλλου αδελφοποίησης, ενός δηλαδή εγγράφου δεν είναι αυτό που μας ενώνει με τα Ψαρά. Η ιστορία έχει προ πολλού αδελφοποιήσει την Ερέτρια με τα Ψαρά», είπε ο κ. Βελέντζας υπογραμμίζοντας ότι η τελετή αδελφοποίησης των δύο δήμων έχει μόνο τυπικό χαρακτήρα καθώς μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες η Ερέτρια ονομαζόταν Νέα Ψαρά, ενώ στις εκδηλώσεις μαζί με την σημαία του Δήμου Ερέτριας που απεικονίζει την Ερετριανή Τριήρη κυματίζει και η σημαία των Ψαρών.

Στην ιστορία που ενώνει τους δύο δήμους αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Βρατσάνος και δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκεται στο δεύτερο σπίτι του, όπως είπε χαρακτηριστικά, την Ερέτρια.
Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο δημάρχων ενώ ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν κράτησαν ευλαβικά το λάβαρο των Ψαρών που έγραφε «Ελευθερία ή Θάνατος».

Με αναμνηστικές πλακέτες τιμήθηκαν ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, οι παραβρισκόμενοι βουλευτές, εκπρόσωποι των δύο δήμων που συντέλεσαν στην υλοποίηση της αδελφοποίησης τους, οι πρώην δήμαρχοι Ερέτριας και Ψαρών, ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου «Κων/νος Κανάρης» Θ.Τσακάλης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ερέτριας Β.Βαρελάς και ο πρόεδρος του Ναυταθλητικού Συλλόγου Γ. Βράκας.
Αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης των Δήμων Ερέτριας και Ψαρών έγινε αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη (όπως γίνεται άλλωστε τέτοια εποχή κάθε χρόνο στην Ερέτρια στο πλαίσιο των Καναρείων) ενώ έγινε ρίψη βεγγαλικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δήμων Ερέτριας και Ψαρών πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κεντρική Πλατεία της Ερέτριας. Σε αυτές συμμετείχαν το μουσικό συγκρότημα «ΔΡΑΠΕΤΕΣ», η Κατερίνα Κωνσταντίνου, ο Δημήτρης Πολυχρόνης και η Τζεΐμ Σμιθ που ερμήνευσαν τα «Τραγούδια της Θάλασσας» και τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερέτριας «Κ. Κανάρης» που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προσφέρθηκαν ως κέρασμα γλυκό του κουταλιού, τσίπουρο και λικέρ, όλα προσφορές (όπως επίσης και ο εξοπλισμός) των καταστημάτων και των ξενοδοχείων του δήμου Ερέτριας.

Την Κυριακή 26 Αυγούστου 2012 έγινε εκκλησιασμός στον Ι. Ν. Αγ. Νικόλαου και ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Κωνσταντίνου Κανάρη στην Ερέτρια.
Οι εκδηλώσεις αδελφοποίησης των Ψαρών με την Ερέτρια έγιναν σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Ερέτριας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κ.Κανάρης». Ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την διοργάνωση τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ «Ο Δαφνηφόρος Απόλλων Δήμου Ερέτριας» κ. Αντώνη Τσιριμώκο για την άρτια διοργάνωση.

Την τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης Ερέτριας και Ψαρών παρακολούθησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, οι βουλευτές Συμεών Κεδίκογλου και Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Ν. Φατούσης. Στις εκδηλώσεις αδελφοποίησης έδωσαν το παρών τους από το Δήμο Ερέτριας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κατερίνα Λουλακά, οι αντιδήμαρχοι Σοφία Καραμπέτσου, Τρ. Σταματάκος, Χρ. Ραγιάς, Κων/νος Γερέφαλος καθώς και σχεδόν σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, οι πρόεδροι της Α’ θμιας και Β’ θμιας Εκπαίδευσης Χ. Διονυσόπουλος και Γ. Σμπιλήρης, αντίστοιχα.

 Επίσης, από το Δήμο Ψαρών, εκτός από τον δήμαρχο Κων/νο Βρατσάνο, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φώτης Χαχούλης και η δημοτική σύμβουλος Βάσω Κουτσοδόντη (η οποία έχει συγγενείς στην Ερέτρια που μετοίκησαν στην περιοχή μετά την καταστροφή των Ψαρών).
Οι εκπρόσωποι του Δήμου Ψαρών τις ημέρες της διαμονής τους στο Δήμο Ερέτριας ξεναγήθηκαν σε όλα τα δημοτικά και κοινοτικά διαμερίσματα, την Αμάρυνθο, τη Σέττα, την Άνω Βάθεια, την Καλλιθέα, επισκέφθηκαν το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Άνω Βάθεια και με το ferry boat «ΑΙΟΛΟΣ» της εταιρείας του κ. Γκβαμόζη έκαναν μια θαλάσσια εκδρομή στον Ευβοϊκό σε όλα τα παράλια του δήμου Ερέτριας, από την Ερέτρια μέχρι και την Αμάρυνθο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.