Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ενημέρωση για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας της Ε.Π.Α.Ψ.Υ

Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. από το 1988 έχει την επιστημονική και διοικητική ευθύνη λειτουργίας δεκατεσσάρων συνολικά στεγαστικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα), δύο Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας στις Κυκλάδες και ενός Κέντρου Ημέρας στα Μελίσσια που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε περισσότερα από 1800 άτομα ανά έτος. Ο φορέας μας ελέγχεται για το έργο του από: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, το ΣΔΟΕ, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, ειδικές ομάδες αξιολόγησης, ορκωτούς λογιστές.
Συγκεκριμένα, στην Εύβοια, λειτουργούν τρεις δομές: το Οικοτροφείο της Χαλκίδας, το Οικοτροφείο της Ερέτριας και ο Ξενώνας της Χαλκίδας με προστατευόμενο διαμέρισμα, όπου διαμένουν συνολικά 32 ένοικοι με ψυχιατρικά προβλήματα και απασχολούνται 50 εργαζόμενοι (ψυχολόγοι, νοσηλευτές, φροντιστές, μάγειρες, καθαριστές, διοικητικοί υπάλληλοι). Ωστόσο, εκτός από τη φροντίδα για την κοινωνική επανένταξη των ενοίκων, οι δομές παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και στην κοινότητα. Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς και τοπικούς συλλόγους -όπως ο Σύλλογος Πολιτών για την Ψυχική Υγεία- αλλά και με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πραγματοποιούνται διαρκώς δράσεις ενημέρωσης και στήριξης σε τοπικό επίπεδο.
Οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. στο Νομό Ευβοίας, όπως και οι 216 Μονάδες Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν με ευθύνη των ΝΠΙΔ, στα οποία το Υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει την υλοποίηση μέρους του Εθνικού Προγράμματος Ψυχαργώς, αντιμετωπίζουν σήμερα μία τραγική και επικίνδυνη κατάσταση. Η χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των 65 ΝΠΙΔ είναι ιδιαίτερα μειωμένη για το 2012 και συγκεκριμένα οι μονάδες θα χρηματοδοτηθούν με μόλις 40 εκατ. Ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και με 4 εκατ. ευρώ περίπου έως σήμερα από την παρακράτηση του 2% επί των προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, αντί των 90 εκατ. ευρώ που απαιτούνται (συνυπολογίζοντας και τα 8 εκατ. ευρώ του ελλείμματος του 2011). Δηλαδή έως και τον Σεπτέμβριο 2012 έχει εξασφαλιστεί για την ΕΠΑΨΥ μόλις το 50% των πόρων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι δαπάνες φιλοξενίας ψυχικά πασχόντων που διαβιούν στις στεγαστικές δομές, η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε συμπολίτες μας ψυχικά πάσχοντες (Κινητές Μονάδες, Κέντρο Ημέρας), η μισθοδοσία 210 επαγγελματιών ψυχικής υγείας και τα λειτουργικά έξοδα 17 Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Με τα δεδομένα αυτά είναι πλέον αδύνατο να καλύψουμε ακόμα και τις πιο βασικές ανάγκες λειτουργίας των Μονάδων, καθώς και τη διαβίωση των ενοίκων. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία τεράστιων λειτουργικών και θεραπευτικών ζητημάτων, η έκθεση σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής των εξυπηρετούμενων μας, η συσσώρευση τεράστιων χρεών.
Τα προβλήματα αυτά εκφράζονται με αδυναμία αποπληρωμής μισθών στο προσωπικό και αδυναμία ανταπόκρισης στα λειτουργικά έξοδα και στις πιστώσεις των προμηθευτών (καταβολή ενοικίων για τη στέγαση των δομών, σούπερ μάρκετ, κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών των ενοίκων, εξόφληση λογαριασμών ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, έξοδα θέρμανσης, αποπληρωμή ειδικών συνεργατών -ψυχιάτρου, παθολόγου κ.λπ.-, μετακινήσεις ενοίκων στα πλαίσια της κοινοτικής επανένταξής τους κ.ά.). Είναι περισσότερο από σαφές ότι από την παρούσα κατάσταση πλήττονται οι ένοικοι, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, καθώς και πληθώρα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν συνάψει σχέση συνεργασίας με τις δομές.
Η ΕΠΑΨΥ και το Δίκτυο ΑΡΓΩ, με συναίσθηση της δυσκολίας της οικονομικής κρίσης, έχουν προειδοποιήσει με κάθε τρόπο για την κατάσταση αυτή το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του έτους. Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της. Η ευθύνη όμως για την εξεύρεση λύσης ανήκει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έως τώρα έχει αντιμετωπίσει τους φορείς, αδιάκριτα του έργου τους, με ψευδείς υποσχέσεις και συκοφάντηση.
Ως διοίκηση του φορέα, εργαζόμενοι, λήπτες των υπηρεσιών και συγγενείς των ασθενών σας καλούμε να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών.
Εκ μέρους της Διοίκησης της ΕΠΑΨΥ και των εργαζομένων των δομών της Εύβοιας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.