Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Διεθνές Αρχαιολογικό Επιστηµονικό Συνέδριο στην Ερέτρια “Ένα νησί μεταξύ δυο κόσμων”

Πρόσκληση συµµετοχής στο Διεθνές Επιστηµονικό Συνέδριο:
ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ
Η αρχαιολογική έρευνα στην Εύβοια – Προϊστορικοί έως και βυζαντινοί χρόνοι.
Ερέτρια, 12-14 Ιουλίου 2013
 
Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία µε την ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευµάτων, Πολιτισµού και Αθλητισµού προσκαλεί όλους τους συναδέλφους που εργάζονται και δραστηριοποιούνται ερευνητικά στην Εύβοια ή τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα σχετίζονται µε κάποιο τρόπο µε αυτό το νησί να λάβουν µέρος στο πρώτο Επιστηµονικό Συνέδριο για την αρχαιολογική έρευνα στην Εύβοια, µε τίτλο: «Ένα νησί µεταξύ δύο κόσµων: Η αρχαιολογική έρευνα στην Εύβοια. Προϊστορικοί έως και βυζαντινοί χρόνοι».

Το τριήµερο συνέδριο θα πραγµατοποιηθεί στην Ερέτρια τον Ιούλιο του 2013. Η Εύβοια, το δεύτερο µεγαλύτερο νησί του Αιγαίου και το εγγύτερο στην ηπειρωτική Ελλάδα, είχε ανέκαθεν διπλή γεωγραφική και πολιτιστική ταυτότητα, αφού εθεωρείτο ταυτοχρόνως νησί και µέρος της στεριάς. Καθοριστικός για την ταυτότητα του νησιού υπήρξε και ο ρόλος του ως συνδετικού κρίκου µεταξύ νότιας και βόρειας Ελλάδας, Κυκλάδων και Θεσσαλίας.

Αυτή η διττή ταυτότητα της Εύβοιας, παρέµεινε σταθερή στο πέρασµα των χιλιετιών και, σε συνδυασµό µε τη θέση του νησιού κατά µήκος των θαλάσσιων δρόµων του Αιγαίου, απετέλεσε έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη δηµιουργία πολιτιστικών στοιχείων, στα οποία συνδυάζονται αρµονικά γνωρίσµατα τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής Ελλάδας. Η Εύβοια υπήρξε επίκεντρο της ελληνικής και διεθνούς αρχαιολογικής έρευνας, µε αποτέλεσµα τον εµπλουτισµό της διεθνούς βιβλιογραφίας µε περισσότερες από δύο χιλιάδες επιστηµονικές δηµοσιεύσεις µε θέµατα σχετικά µε το νησί, από την δεκαετία του 1960.

Η τοπική ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας της Νότιας Ελλάδας και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων επιτελούν σηµαντικό ερευνητικό έργο στην Εύβοια. Η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα και η Βρετανική Σχολή Αθηνών έχουν µακρόβια ερευνητική παρουσία στο νησί, µε επίκεντρο ενδιαφέροντός τους την περιοχή της κεντρικής Εύβοιας, και συγκεκριµένα την αρχαία πόλη-κράτος της Ερέτριας, το Λευκαντί και την Αµάρυνθο.

Το Καναδικό, το Ολλανδικό και το Νορβηγικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα έχουν επικεντρωθεί στην έρευνα της νότιας Εύβοιας. Ο αναµφισβήτητος πλούτος των ερευνητικών εργασιών για το νησί επιβεβαιώνει τον σηµαντικό και εξέχοντα ρόλο της Εύβοιας για την επιστήµη της 2 αρχαιολογίας και οδηγεί στην ανάγκη µίας νέας επιστηµονικής συζήτησης για το σύνολο των µνηµείων και των αρχαιολογικών καταλοίπων του νησιού.

Το Συνέδριο αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει βήµα για την προβολή και συζήτηση του έργου των αρχαιολόγων που ενεργοποιούνται ή ενεργοποιήθηκαν ερευνητικά στην Εύβοια ή µελετούν θέµατα που σχετίζονται µε το νησί. Ελπίζουµε επίσης ότι το Συνέδριο θα προσελκύσει συναδέλφους να παρουσιάσουν τα πορίσµατα νεότερων ερευνών στην Εύβοια. Έχοντας υπόψη τις παραµέτρους αυτές, στόχος µας είναι η ερευνητική αποκατάσταση της θέσης που η Εύβοια δικαιωµατικά κατέχει στην αρχαιολογία του ελλαδικού χώρου. Η οπτική αυτή επιδιώκουµε να εµπλουτιστεί περαιτέρω µε µελέτες που αποσκοπούν στην κατανόηση της πολιτιστικής κληρονοµιάς της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.