Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για την απεικόνιση του περιβάλλοντος, στην Ερέτρια

Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Εύβοιας οργάνωσε βιωματικό σεμινάριο – εργαστήριο με θέμα «Απεικονίζοντας το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον με τα τετράδια σχεδίου (sketch-books)» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερέτριας.
Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Εύβοιας στο πλαίσιο των καινοτόμων προγραμμάτων με πρωτοβουλία της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Θάλειας Καλαμπαλίκη και τη συνεργασία της Σχολικής Συμβούλου 2ης Περιφέρειας Π.Ε Εύβοιας Βασιλικής Λαμπίτση οργάνωσε βιωματικό σεμινάριο-εργαστήριο με θέμα «Απεικονίζοντας το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον με τα τετράδια σχεδίου (sketch-books)» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερέτριας.


Τα τετράδια σχεδίου (sketch-books) μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο διαθεματικό εργαλείο καταγραφής, έρευνας και μάθησης στο σχολείο. Μπορούν να αξιοποιηθούν ως οπτικά ημερολόγια, για τη γνωριμία με τεχνικές και υλικά, για τη διερεύνηση σε βάθος ενός θέματος. Ευνοούν τον πειραματισμό και τη συστηματική μελέτη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στη διάρκεια εκπαιδευτικών επισκέψεων.


Το πρόγραμμα του σεμιναρίου ξεκίνησε με θεωρητικό μέρος στο οποίο έγινε αναφορά σε ποικίλους τρόπους απεικόνισης του περιβάλλοντος (φυσικού και ανθρωπογενούς) στο πλαίσιο επισκέψεων σε πεδίο μελέτης κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων από την Θάλεια Καλαμπαλίκη. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το τετράδιο σχεδίου (sketch-books) ως εικαστικό εργαλείο και μέθοδος διδασκαλίας-μάθησης στο σχολείο από τη Βασιλική Λαμπίτση. Στο δεύτερο μέρος οι εκπαιδευτικοί σε μικρές ομάδες πραγματοποίησαν βιωματική οπτική προσέγγιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Ερέτριας με τετράδια σχεδίου (sketch-books) και απλά σχεδιαστικά υλικά(ξηρά παστέλ, λαδοπαστέλ, ξυλομπογιές κ.ά.) στην παραλία της πόλης.


Τέλος επιστρέφοντας στο σχολείο παρουσιάστηκαν οπτικές καταγραφές των εκπαιδευτικών και διατυπώθηκαν προτάσεις για εφαρμογές στην τάξη.

Στο ενδιαφέρον και πρωτότυπο αυτό σεμινάριο έλαβαν μέρος 30 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων που θα πειραματιστούν με τα τετράδια σχεδίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε πεδίο μελέτης.

To σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας, Σπύρου Φραγκάκη και την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.