Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Χαιρετισμός του δημάρχου Ερέτριας, στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών με θέμα: «Η αρχαιολογική έρευνα στην Εύβοια-προϊστορικοί έως και βυζαντινοί χρόνοι»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12/7/13
«Αγαπητοί φίλοι σας καλωσορίζω στην Ερέτρια, που οι αρχαίοι την αποκαλούσαν ως «κωπηλάτις πόλις».
Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα αλλά και για το Δήμο Ερέτριας να φιλοξενούμε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών με θέμα: «Η αρχαιολογική έρευνα στην Εύβοια – Προϊστορικοί έως και Βυζαντινοί χρόνοι» το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της ΙΑ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 23ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Σε αυτή την περίοδο που διανύουμε, όπου η πνευματική και οικονομική πενία μας έχουν κάνει εσωστρεφείς, ακρωτηριάζοντας παράλληλα τα αντανακλαστικά μας, την ικανότητα να κρίνουμε και τις ηθικές μας άμυνες, αυτό το διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο είναι φωτεινός φάρος πολιτισμού, σκέψης, γνώσης και γιατί όχι υπερηφάνειας για τον τόπο μας.
Ως δημοτική αρχή, εκτός από τα αναπτυξιακά έργα, έχουμε θέσει ως στόχο να μεταλαμπαδεύσουμε τα ιδανικά των αρχαίων Ερετριέων, στα νέα παιδιά του Δήμου Ερέτριας, να τους εμφυσήσουμε την αγάπη για τη γνώση, την έρευνα, τη μελέτη της ιστορίας και συνάμα να τα ενθαρρύνουμε να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Να είναι άτομα της δράσης και όχι μόνο της στείρας αντίδρασης.
«Αν κάποιος θέλει να προβλέψει το μέλλον, πρέπει να συμβουλευτεί το παρελθόν, καθώς τα γεγονότα του σήμερα μοιάζουν με αυτά  του παρελθόντος. Αυτό συμβαίνει, επειδή δημιουργούνται από ανθρώπους που πάντοτε ωθούνταν και θα ωθούνται από τα ίδια πάθη και που αναγκαστικά επιφέρουν τα ίδια αποτελέσματα», είχε πει ο  Μακιαβέλι. Και έχει δίκιο. Δεν πρέπει να βαυκαλιζόμαστε στην ένδοξη ιστορία των προγόνων μας αλλά με γνώμονα τα δικά τους λάθη, πάθη και επιτεύγματα να χαράξουμε το δικό μας μέλλον.
Έτσι και ως δημοτική αρχή αγωνιζόμαστε να εντάξουμε τα αρχαιολογικά μνημεία  που βρίσκονται σε όλες τις περιοχές του Δήμου Ερέτριας, στην καθημερινή ζωή των σύγχρονων κατοίκων. Σε συνεργασία με ΙΑ’ Εφορία Αρχαιοτήτων, σχεδιάζουμε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων με πεζόδρομο και πιθανόν σε μεγάλο μέρος με ποδηλατοδρόμο, που για μένα προσωπικά είναι ένα όνειρο ζωής και ένα έργο πνοής για την πόλη της Ερέτριας.
Επίσης, ενισχύουμε τη δράση του ΔΙΑΖΩΜΑτος προκειμένου να αναστηλωθεί το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας, που είναι και το μοναδικό στην Εύβοια. Θέλουμε το Αρχαίο Θέατρο εάν είναι δυνατόν να ξαναλειτουργήσει, να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στις ρίζες τους και να τους βγάλουμε από την απομόνωση του σπιτιού τους. Φέτος μπορεί να μην λειτούργησε το Αρχαίο Θέατρο, όμως διαμορφώσαμε  τον προαύλιο χώρο του ώστε να ανεβάσουν οι μαθητές του Λυκείου και μία θεατρική ομάδα μια αρχαία τραγωδία και μία κωμωδία αντίστοιχα. Η απήχηση ήταν μεγάλη όχι μόνο από τους κατοίκους του Δήμου Ερέτριας αλλά και από επισκέπτες που ήρθαν από την Αθήνα – κυρίως – για να παρακολουθήσουν τα αριστουργήματα του Σοφοκλή και του Αριστοφάνη.
Σας ευχαριστώ που επιλέξατε την Ερέτρια για να  οργανώσετε το συνέδριό σας και σας καλωσορίζω στον ομφαλό του κλασικού πολιτισμού ολόκληρης της Εύβοιας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.