Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Τον ΠΛΟΥΤΟ του Αριστοφάνη παρουσιάζει η θεατρική ομάδα ΑΜΑΡΥΣΣΩ του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Αμαρύνθου


Το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 και ώρα 8 .30μμ
η θεατρική ομάδα ΑΜΑΡΥΣΣΩ του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Αμαρύνθου θα παρουσιάσει στον προαύλιο χώρο του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας τον ΠΛΟΥΤΟ του Αριστοφάνη.
Είσοδος δωρεάν.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο «Πλούτος» γράφτηκε γύρω στο 388 π.χ. , όταν πλέον η
Αθηναική Δημοκρατία έχει παρακμάσει , κι αποτελεί την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Ο Θεός Πλούτος είναι τυφλός, με αποτέλεσμα να πηγαίνει μόνο προς τους πονηρούς, τους άδικους και τους ανέντιμους, ενώ οι σοφοί, οι τίμιοι και οι εργατικοί υποφέρουν. Ο φτωχός πλην έντιμος αγρότης Χρεμύλος, μαζί με το δούλο του Καρίωνα, μετά από χρησμό του Απόλλωνα , ακολουθεί τον τυφλό Πλούτο, τον βοηθάει να βρει το φως του κι από άδικος να καταστεί δίκαιος, αφού πρώτα εξορίσει μαζί με το χορό των πεινασμένων γερόντων την Πενία από τη σκηνή.
Με την εκπλήρωση της   ουτοπίας   ( θεραπείας )   και  την   αποκατάσταση   της   δικαιοσύνης ( αναδιανομή ), ένα γαϊτανάκι από χαρακτηριστικούς τύπους παρελαύνει από την σκηνή, είτε για να ευχαριστήσει τον θεό Πλούτο, είτε για να τον κατηγορήσει, με κομβική τη σκηνή του Συκοφάντη και το έργο καταλήγει εορταστικά από το προσωπικό όφελος στο συλλογικό, με την τοποθέτηση του Πλούτου στο θησαυροφυλάκιο της Πόλης για την ευημερία όλων των πολιτών της.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΑΡΥΝΘΟ
Το Φθινόπωρο του 2012 γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας, του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Αμαρύνθου. Αυτό υπήρξε αναγκαίο για να στεγάσει τη νέα θεατρική ομάδα     « ΑΜΑΡΥΣΣΩ » και τη μικτή τετράφωνη χορωδία « ΑΡΤΕΜΙΣ » που ιδρύθηκε το 1999. Σκοπός μας είναι να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους με τις δύο αυτές πολιτιστικές δραστηριότητες και να τους κάνουμε μέλη των ομάδων μας. Φέτος πραγματοποιούμε τη πρώτη μας θεατρική παράσταση με τον « ΠΛΟΥΤΟ » του Αριστοφάνη και το 4ο χορωδιακό Φεστιβάλ Αμαρύνθου.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΛΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΣΟΛΑ, ΕΙΡΗΝΗ
ΜΕΛΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΝΗΣ ΟΜΑΔΑ πειρα(γ)μα ΔΙΑΝΟΜΗ
Πλούτος: Κωνσταντίνα Αλεξανδρή,
Χρεμύλος: Νίκος Γουναρόπουλος, Καρίωνας: Βαγγέλης Παπαδέας,Πενία: Μαρία Ψυρίδη,Βλεψίδημος/Νέος: Μαρία Σεφερλή,Γυναίκα
Χρεμύλου: Αρετή Ορλανδάτου,Δίκαιος: Λένα Πεπέ,Παιδί: Μαρία Γάσπαρη,
Συκοφάντης: Άγγελος Ξηφαράς,Γριά: Αρετή Ορλανδάτου,Ερμής: Ευαγγελία Κόντου, Ιερέας: Κίτσα Φραγκουλοπούλου, Χορός: Αρετή Ορλανδάτου, Μαρία Ψυρίδη, Μαρία Σεφερλή, Μαρία Γάσπαρη, Λένα Πεπέ, Ευαγγελία Κόντου, Άγγελος Ξηφαράς, Κίτσα Φραγκουλοπούλου
Η επαγγελματική θεατρική ομάδα πείρα(γ)μα με ιδρυτικό πυρήνα
τη σκηνοθέτιδα Αγγελική Κασόλα και τους ηθοποιούς Γιάννη
Καρούνη και Ειρήνη Μελά έχει δημιουργήσει τα τελευταία πέντε χρόνια με
σημαντική επιτυχία τη ΒΡΑΔΙΝΗ ΣΚΗΝΗ, την ΠΑΙΔΙΚΗ/ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, την ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ   και το χώρο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ/ΕΡΕΥΝΑΣ του πρωτοποριακού θεάτρου studio20/21. Για την πρωτοποριακή σκηνοθεσία της
παράστασή της «Πλούτος» του Αριστοφάνη, βραβεύτηκε φέτος με τον Έπαινο της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής στην κατηγορία Αρχαίου Δράματος 2012 (18/2/2013, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Αυτή τη βραβευμένη σκηνοθεσία φέρνει και στη θεατρική ομάδα της Αμαρύνθου με την οποία συνεργάστηκε από τον Οκτώβριο του 2012.
Την ομάδα απασχολεί η ζωντανή και διαδραστική σχέση που αναπτύσσεται επί
σκηνής και από σκηνής μεταξύ ηθοποιών, σκηνικής πράξης και θεατή. Στοχεύει σε ένα πολιτικό, πρωτοποριακό θέατρο που να είναι συνάμα και λαϊκό. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.