Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Χειροπάλη, Δυναμικό Τρίαθλο, Strongman, Διελκυστίνδα στην Αμάρυνθο

Ο Βαγγέλης Κόης, τοποθετείται για την πρωτότυπη αθλητική διοργάνωση που ετοιμάζει στην Αμάρυνθο, αρχές της άνοιξης.

Ο Βαγγέλης Κόης, εδώ και καιρό ανέλαβε μια πρωτοβουλία, που όμοια της δεν έχει υπάρξει. Προερχόμενος από τα αθλήματα της δύναμης, ετοιμάζει για την άνοιξη στην γενέτειρά του μια διοργάνωση που θα συγκεντρώσει Χειροπάλη, Δυναμικό Τρίαθλο, Strongman και Διελκυστίνδα (Tug of War).
«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μοναδική όχι μόνο στον τόπο διεξαγωγής αλλά και πανελλαδικά παρόμοιο εγχείρημα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Συνήθως υπάρχουν ξεχωριστά event για χειροπάλη ξεχωριστά για Δυναμικό Τρίαθλο και όσο αφόρα Strongman & Διελκυστίνδα δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου κάτι παρόμοιο», μας αναφέρει ο Βαγγέλης Κόης που θα τον δούμε και στις 30 Νοεμβρίου, ως αντίπαλο του Γκιόκα σε αγώνα χειροπάλης (μπρα ντε φερ).

«Από κάθε άποψη δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με κάτι αντίστοιχο. Μια ονομασία Άτλαντας, Τιτάνας, Ηρακλής, Μονομάχος, Αχιλλέας οι και άλλες παραπλήσιες ονομασίες όπου προσδίδουν την δυναμικότητα των αθλημάτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πλεονασμός όταν και μόνο η αναφορά του τόπου διεξαγωγής είναι τόσο δυνατή και συνώνυμη του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Η περιοχή της Αμαρύνθου, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, μαζί με την περιοχή της Ερέτριας αποτελούν το πιο ενδιαφέρον από ιστορική άποψη κομμάτι της Εύβοιας. Πολλοί επιστήμονες μάλιστα τοποθετούν την Ερέτρια των μυκηναϊκών χρόνων στη θέση της σύγχρονης Αμαρύνθου. Το όνομα της πόλης φαίνεται να προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα Άμαρύσσω, το οποίο σημαίνει «λάμπω, ακτινοβολώ».
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, στην Αμάρυνθο αναπτύχθηκε μόνιμος οικισμός κατά τη νεολιθική περίοδο (6000 – 3000 π.Χ.). Κατά τη διάρκεια της πρώιμης εποχής του Χαλκού (3000 – 2100 π.Χ), η Αμάρυνθος αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους πρωτοελλαδικούς οικισμούς και σπουδαίο προϊστορικό λιμάνι στο νησί της Εύβοιας. Είχε αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τα νησιά του Αιγαίου, όπως φαίνεται από τα κυκλαδικά αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή. Κατά τη Μεσοελλαδική περίοδο (2000 – 1650 π.Χ.) η πόλη είχε στενές εμπορικές σχέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα και παρήγαγε θαυμαστά δείγματα της μινύειας αρχιτεκτονικής. Κατά την πρώιμη Υστεροελλαδική περίοδο αποτελούσε μια από τις σπουδαιότερες περιοχές της Εύβοιας, ενώ το όνομα της Αμαρύνθου αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β.
Η περιοχή, στην οποία είχαν εγκατασταθεί οι Ίωνες, ήταν τόπος λατρείας της θεάς Αρτέμιδος, στην οποία είχε δοθεί το προσωνύμιο Αμαρυνθία ή Αμαρυσία από το όνομα της πόλης και ο ναός της οποίας βρισκόταν στην πεδιάδα. Κατά τον Παυσανία στην Αμάρυνθο στις αρχές της άνοιξης διεξάγονταν προς τιμή της θεάς Άρτεμης, τα Αμαρύνθια ή αργότερα Αμαρύσια , αρχικά στην Αμάρυνθο της Εύβοιας, και αργότερα στην Αττική στο Δήμο Άθμονος. Μέσα από μουσική και θυσίες προς τιμή της θεάς διεξάγονταν περιφερειακοί Ολυμπιακοί Αγώνες, αθλητές από ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνονταν για να συναγωνιστούν, να χορέψουν και να διασκεδάσουν .
Και τα τέσσερα αθλήματα (Χειροπάλη – Δυναμικό Τρίαθλο – strongman – Διελκυστίνδα) απαιτούν δύναμη, τεχνική, εμπειρία, εναρμόνιση του νου με το σώμα. Στα πρότυπα των αναφορών του Φλάβιο Φιλόστρατου, στο έργο του Γυμναστικός. (Ανήκει στην παράδοση των προτρεπτικών λόγων που δίνει αξιόπιστες πληροφορίες για τους αγώνες, τα είδη των αθλημάτων και τις μεθόδους προπονήσεως.) «Γυμναστικήν δε οι παλαιοί και αυτό το οτιούν γυμνάζεσθαι. Εγυμναζόντο δε οι μεν άχθη φέροντες ουκ εύφορα». Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, οποιοδήποτε ονομασία θα υστερούσε σε συνδυασμό με την προσφώνηση του τόπου. Από μόνο του το «αθλητική διοργάνωση 2015 στην Αμάρυνθο αρχές της άνοιξης» Είναι ένα ολοκληρωμένο όνομα που προάγει τον αθλητισμό και κατ΄ επέκταση τον πολιτισμό».
Στόχος του event είναι να γνωρίσει τα αγωνίσματα το ευρύ κοινό και να βάλει τη βάση για την δημιουργία ενός τοπικού συλλόγου ή λέσχης φίλων βαρέων και δυναμικών αθλημάτων στην περιοχή διεξαγωγής. Όλοι οι αγώνες θα γίνουν με κανονισμούς των αντίστοιχων ομοσπονδιών, και η διοργάνωση έχοντας κεντρίσει ήδη το Ελληνικό ενδιαφέρον, έχει βάλει ως στόχο και την προσέλκυση συμμετοχών από το εξωτερικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.