Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Δήμου Ερέτριας

 
Σειρά συγκεκριμένων και στοχευμένων δράσεων στην υπηρεσία της ποσοτικής βελτίωσης, της ποιοτικής αναβάθμισης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τοπικού τουριστικού προϊόντος, αποφάσισε (σε συνεδρίασή της, την 1η Φεβρουαρίου) να εισηγηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ερέτριας.

Η Επιτροπή, παρουσία της Δημάρχου Αμφιτρίτης Αλημπατέ, διερεύνησε, επεξεργάστηκε και ενέκρινε το πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής που συνέταξε και κατέθεσε η Δημοτική Αρχή.
Στην εισήγησή της, η Δήμαρχος επεσήμανε ότι ο τουρισμός αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της τοπικής οικονομίας και τόνισε την αναγκαιότητα για τη χάραξη κατευθυντήριας πολιτικής, τον προγραμματισμό και την υπηρέτηση συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου, την προώθηση και την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για την αναδιαμόρφωση, την ποιοτική βελτίωση και ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος του Δήμου.
Ο προγραμματισμός για την τουριστική ανάπτυξη, που παρουσίασε η Δήμαρχος, εδράζεται σε μια συνολικά εξωστρεφή αντίληψη ανάδειξης του Δήμου Ερέτριας.
Υπερασπίζεται την αρμονική και ισόρροπη σχέση του φυσικού κάλλους και του περιβάλλοντος με τη ροή της πολιτισμικής φυσιογνωμίας και τα διαχρονικά αποτυπώματα της ιστορικότητας της περιοχής.
Στοχεύει -πέραν των άλλων και- στη δημιουργία λειτουργικών δομών ως προσφορά προστιθέμενης αξίας για την τοπική οικονομία και διαρκής κληρονομιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Και προσβλέπει στη συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς του τουριστικού κλάδου καθώς και στην ευαισθητοποίηση και συνέργεια της κοινωνίας, αφού το αίτημα για ανάταξη της πολιτισμικής και τουριστικής φυσιογνωμίας της περιοχής αποτελεί καθολική συνείδηση.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
Το σχέδιο δράσης για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Ερέτριας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων
  • Ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού
(ένταξη του Δήμου στον θρησκευτικό περιηγητικό χάρτη της Εκκλησίας / συμπερίληψη του Δήμου στις προτεινόμενες επιλογές των μαθητικών εκδρομών των σχολείων της Στερεάς Ελλάδας / διοργάνωση οινοτουριστικών δράσεων στις τοπικές οινικές μονάδες / διοργάνωση προσελκυστικών αθλητικών εκδηλώσεων, όπως το ράλλυ Αμαρύνθου, ο ποδηλατικός γύρος Ερέτριας, αγώνες τετρακίνητων οχημάτων κ.α. / χάραξη και σήμανση περιπατητικών διαδρομών και ορειβατικών μονοπατιών καθώς και δημιουργία πίστας αναρρίχισης, σε συνδυασμό με τη χωροθέτηση και κατασκευή καταφυγίου στη Σέττα καθώς και την αξιοποίηση των σχολικών κτισμάτων σε Σέττα και Άνω Βάθεια / οργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων στο Νησί των Ονείρων)
  • Ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
(αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια / ένταξη του Δήμου στο χάρτη των ιστορικών-πολιτιστικών διαδρομών και συγκεκριμένα των αρχαίων θεάτρων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μαζί με Δελφούς, Χαιρώνεια και Τανάγρα / αξιοποίηση του έργου, με την έκδοση σχετικού λευκώματος και ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή / ανάδειξη των πρόσφατων ανασκαφικών ευρημάτων στον αρχαιολογικό χώρο όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται ο ναός της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος / διοργάνωση φεστιβάλ στο θέατρο «Παπακωνσταντίνου» στη Σέττα / δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων (π.χ. αρχείου Συλλόγου Ψαρριανών, στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.) προσβάσιμης στο κοινό)
  • Ενδυνάμωση της προβολής του Δήμου
(δημιουργία και λειτουργία σχετικού Γραφείου / προβολή σε τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας καθώς και σε εξειδικευμένα για τον τουρισμό μέσα ενημέρωσης / σύνδεση του site του Δήμου με εξειδικευμένα τουριστικά portals / συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού / έκδοση ελληνικού και ξενόγλωσσου τουριστικού εντύπου του Δήμου / διενέργεια διεθνών επαφών (ήδη έχουν υπάρξει με Χονγκ Κονγκ και Ουκρανία)
  • Συνέργεια με την κοινωνία
(εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου (των εργαζομένων στην εστίαση και στις μεταφορές) σε θέματα υγιεινής και συμπεριφοράς καθώς και πιστοποίησης των υπηρεσιών τους / ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα καθαριότητας και οδικής ασφάλειας)
Ενώ, ιδιαίτερα σημαντική και σχετιζόμενη ευθέως με την τουριστική ανάπτυξη σε όλη τη διάρκεια του έτους είναι η συνεχής λειτουργία του πορθμείου Ερέτριας-Ωρωπού, με τη Δημοτική Αρχή να δρομολογεί λύση στο πρόβλημα της χειμερινής διακοπής.
ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΤΟ «ΝΑΙ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Το σχέδιο συγκεκριμένων και στοχευμένων δράσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τοπικού τουριστικού προϊόντος, με πρόταση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης θα τεθεί προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερέτριας. Ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

1 σχόλιο:

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.