Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ερέτριας για τους παιδικούς σταθμούς

Tη δική της παρέμβαση σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς κάνει μέσω επιστολής της η Λαϊκή Συσπείρωση Ερέτριας ενώ ζητάει το θέμα να τεθεί ως αυτοτελές στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της στο Δήμο Ερέτριας θέτει το θέμα της προσχολικής αγωγής, για δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας.
Σημειώνουμε σ’ αυτό το σημείο τη σπουδαιότητα των πρώτων παιδικών χρόνων στην ψυχοσωματική εξέλιξη του ανθρώπου. Κατά τη βρεφική ηλικία (0-2 ετών) αναπτύσσεται η «αισθησιοκινητική» σκέψη και στη νηπιακή ηλικία (2-6 ετών) το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα και να αναπαριστά τα αντικείμενα με εικόνες και λέξεις. Στην πορεία αυτή, καμιά από τις ιδιότητές των παιδιών, λογική σκέψη, συνειδητή μνήμη, δημιουργική φαντασία, ηθικές αντιλήψεις, συναισθήματα και συνήθειες, δεν αναπτύσσεται ανεξάρτητα από τη διαπαιδαγώγηση. Γι’ αυτό λοιπόν μαζί με την οικογενειακή διαπαιδαγώγηση οφείλουμε να φροντίζουμε και για την προσχολική αγωγή. Δηλαδή το σύνολο των γνώσεων και κοινωνικών συμπεριφορών που δίδεται στον άνθρωπο πριν την υποχρεωτική εκπαίδευση, με την φοίτηση του παιδιού στους βρεφικούς – παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία.

Παρόλη τη σημασία της προσχολικής αγωγής, υπάρχουν πολλά παιδιά που μένουν έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, είτε λόγω ανεπάρκειας σε κτίρια (πχ άνεργοι), σε εξοπλισμό, σε στελέχωση, είτε και λόγω των τροφείων. Ακόμα και τα 50 ευρώ που ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι είναι τα τροφεία δεν είναι αμελητέο ποσό για τη λαϊκή οικογένεια που επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τη φτώχεια, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, την ακρίβεια, τη φορολογία. Επίσης είναι ατυχές εκ μέρους της συμπολίτευσης να επιχειρείται σύγκριση με γειτονικό Δήμο που έχει υψηλότερα τροφεία από το Δήμο Ερέτριας και όχι με Δήμους που αγωνίζονται για Δημόσιους, Δωρεάν, Ασφαλείς και Σύγχρονους παιδικούς σταθμούς και μηδενίζουν τα τροφεία.
Η κατάσταση φαίνεται να γίνεται δυσκολότερη για τα νέα ζευγάρια, τις νέες μητέρες μετά και τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπου η κυβέρνηση δεσμεύει στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων. Χρήματα δηλαδή που προορίζονται και για τη λειτουργία παιδικών σταθμών που εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι το ζήτημα των παιδικών σταθμών είναι τόσο σημαντικό ώστε να συζητηθεί ως αυτοτελές θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ζητά επίσης να ενημερωθεί γύρω από τα εξής:
  1. Σε τι είδους εγκαταστάσεις στεγάζονται οι παιδικοί σταθμοί; (δημοτικά/νοικιασμένα κτήρια, παλαιότητα, αυλή)
  2. Ποιο είναι το ποσό που διατίθεται για τη λειτουργία τους και ποια είναι τα ποσά των τροφείων επιβάλλονται;
  3. Πόσες θέσεις για βρέφη και πόσες για νήπια θα υπάρξου στους δημοτικούς βρεφικούς – παιδικούς σταθμούς την ερχόμενη σχολική χρονιά;
  4. Πόσες θέσεις καλύπτονται από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» της ΕΕΤΑΑ την ερχόμενη σχολική χρονιά;
  5. Υπάρχει επαρκής κάλυψη των παιδιών σε σίτιση; (κρέας, ψάρι, τυρί, φρούτα, λαχανικά /σαλάτα) Ποιο κομμάτι του προϋπολογισμού πηγαίνει στη σίτιση;
  6. Πόσο προσωπικό απασχολείται στους παιδικούς σταθμούς; Με τι ειδικότητες και με ποιες σχέσεις εργασίας απασχολούνται;
Η Λαϊκή Συσπείρωση απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα νέα ζευγάρια, τις νέες μητέρες, τους άνεργους και διεκδικεί:
  • Αποκλειστικά Κρατικούς – Δημόσιους – Δωρεάν – Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς.
  • Κατάργηση των τροφείων. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, αξιοποίηση της δημοτικής ή κρατικής περιουσίας.
  • Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
  • Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κάθε παιδί Ελληνίδας ή μετανάστριας να έχει μια θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό.
  • Σίτιση επαρκή σε ποσότητα και ποιότητα.
  • Προσωπικό σταθερό και μόνιμο, επαρκές, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο με ευθύνη του κράτους.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο στους παιδικούς σταθμούς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.