Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Η ιστορία συνάντησε τη μουσική στο Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας

Στις 3/7/2015 πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας εκδήλωση με θέμα  «Στιγμές Ιστορίας .. . Στιγμές Μουσικής»,  από το  Λύκειο Ερέτριας.

Μπροστά στα μάτια των θεατών του πολυπληθούς ακροατηρίου πέρασε μέρος από την ιστορία της Ελλάδας από τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή μέχρι και το Κυπριακό.
Η συγκίνηση του κοινού ήταν διάχυτη από τις αφηγήσεις και τις εικόνες που προβάλλονταν, ενώ τα Ελληνικά τραγούδια  που συντρόφευαν τις ιστορικές στιγμές άφησαν μια πολύ γλυκιά αίσθηση και σιγοτραγουδήθηκαν.
Ευχαριστούμε θερμά:

  • Το Ευβοϊκό ωδείο Ερέτριας και  τους μουσικούς:  Μαρία Γούναρη –  πιάνο,  Ξενοφώντα  Αθανασίου –  κιθάρα, Νικόλαο Αλωνιάτη – μπουζούκι,  Μιχαέλα Ρώτα -βιολί  και  Ιωάννη  Κομνηνό,  Μαρία Στέλλα  Παππά,   Θάλεια Σιγανού –  τραγούδι.
  • Τη Χορωδία Ερέτριας: «Λύρα Απόλλωνος», υπό τη δ/νση  του Π. Κουρμπέτη,  (Ε. Μηνά  – πιάνο)
  • Το Μουσικό Γυμνάσιο Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας» υπό τη δ/νση του   Κ. Κουρμπέτη, (Η. Ηλιοπούλου –  πιάνο, Α.Γκικοπούλου – κρουστά), που ερμήνευσαν και συντρόφευσαν τα τραγούδια αφιλοκερδώς.
  • Τους μαθητές και συναδέλφους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, που συμμετείχαν ως αφηγητές.
  • Τη Δημοτική αρχή του Δήμου Ερέτριας που στάθηκε αρωγός και χορηγός στην προσπάθειά μας.
  • Την εφορία Αρχαιοτήτων ν. Ευβοίας, που μας «φιλοξένησε» στο χώρο.
  • Τον Χ. Παπαχαραλάμπους που κάλυψε αφιλοκερδώς με φωτογραφίες και βίντεο την εκδήλωσή μας.
  • Όλους όσους μας τίμησαν με τη παρουσία τους.
Την εκδήλωση επιμελήθηκαν και συντόνισαν  οι εκπ/κοι:
Α. Ανδρουλάκης, Κ. Αργύρη, Κ. Μάντζαρης, Π. Μπούκος, Ε. Παπαγεωργίου

Εκδήλωση του λυκείου Ερέτριας στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου

Διδαχή Ιστορίας σε Τόπο Ιερό
Δεν ήταν απλά μια μουσική παράσταση, με αφορμές από στιγμές της Ιστορίας μας. «Ήταν μια ανοικτή διδασκαλία της Ελληνικής Ιστορίας», στη διαδρομή από την Κλασσική Αρχαιότητα έως και την Μεταπολίτευση, με επιστημονική επάρκεια και ενιαία οπτική στην προσέγγιση συνθηκών, γεγονότων και προσωπικοτήτων, «ένα εργαστήρι εμπειριών, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της ιστορικής μνήμης και συνείδησής μας» και κατ’ επέκταση, στον προσανατολισμό–σχεδιασμό της δράσης μας ως πολιτών και κράτους-έθνους, όπως εύστοχα συνόψισε η Δήμαρχος Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ στον χαιρετισμό της, εκφράζοντας τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια του συνόλου των παρισταμένων.
Ο λόγος για την εκδήλωση «Στιγμές Ιστορίας / Στιγμές Μουσικής» που πραγματοποίησε η εκπαιδευτική κοινότητα του Λυκείου Ερέτριας (με την επιμέλεια και το συντονισμό των εκπαιδευτικών Α. Ανδρουλάκη, Κ. Αργύρη, Κ.Μάντζαρη, Π.Μπούκου και Ε. Παπαγεωργίου), με τη συμμετοχή του Παραρτήματος Ερέτριας του «Ευβοϊκού Ωδείου» (υπό τη δ/νση της Μαρίας Γούναρη), της Χορωδίας Ερέτριας «Λύρα Απόλλωνος» (υπό τη δ/νση του Παύλου Κουρμπέτη και την Ευμορφία Μηνά στο πιάνο) και του Μουσικού Γυμνασίου Χαλκίδας (υπό τη δ/νση του Κώστα Κουρμπέτη), το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (3 Ιουλίου), παρουσία πλήθους«πρόθυμου και ώριμου προς διδαχή», όπως αποδείχθηκε στην πράξη- κόσμου.
Η εκδήλωση, με αρωγό και υποστηρικτή το Δήμο Ερέτριας, φιλοξενήθηκε –με την ευγενή άδεια της ΕφορείαςΠροϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ν. Εύβοιας- στον παρακείμενο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας. Ενός τοπόσημου έμφορτου ιερότητας και ιστορίας, του καταλληλότερου να προσδώσει ευθεία νοηματοδότηση στη συνέχεια της ιστορικής διαδρομής μας και στο διδακτικό περιεχόμενο της εκδήλωσης. Για το λόγο αυτό δε, οι αφηγήσεις προέρχονταν ακουστικά από τον εσωτερικό χώρο του Αρχαίο Θεάτρου, ωσάν από τα βάθη της Αρχαιότητας.
Το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας, όπως δημόσια ανακοίνωσε η Δήμαρχος, (με έτοιμες από το Σωματείο «Διάζωμα» και προς έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τις μελέτες συντήρησης, στερέωσης, αναστήλωσης και ανάδειξής του / σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο του χάρτη των ιστορικών-πολιτιστικών διαδρομών των αρχαίων θεάτρων Δελφών, Ορχομενού και Ερέτριας) πρόκειται να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ / ΣΕΣ.
Η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου, με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια, έρχεται να κάνει πραγματικότητα ένα ζητούμενο πολλών χρόνων. Ώστε, σύντομα, το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας να μπορεί να φιλοξενεί (με τον πρέποντα βεβαίως σεβασμό στην ιερότητα και την ιστορικότητα του χώρου) πολιτιστικές διοργανώσεις. Και να αναλάβει το ρόλο που του αναλογεί στην πολιτισμική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.