Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΛΕΝΤΖΑ ΠΕΡΙ "ΑΥΞΗΣΗΣ" ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

Mε αφορμή τους ισχυρισμούς των συμβούλων της αντιπολίτευσης του Δήμου Ερέτριας ότι οι αποφάσεις για «αύξηση» των αντικειμενικών αξιών ψηφίσθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους, κατά πλειοψηφία και δη με την «ηχηρή» αντίδραση τους, ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας σας ενημερώνει για την αποκατάσταση της αλήθειας:

- Σε εισήγησή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (15 Απριλίου 2011), πριν καν ακόμη γίνει λόγος από την Κυβέρνηση για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, το περίφημο «χαράτσι», αποφάσισε ομόφωνα να θέσει το θέμα της αναπροσαρμογής των τιμών στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ερέτριας. Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συμμετέχουν δύο μέλη από την αντιπολίτευση, από τα οποία το ένα απουσίαζε.

- Στις 11 Νοεμβρίου 2011, η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει ομόφωνα και εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο, την εξομοίωση των Δημοτικών Τελών των πρώην Δήμων Ερέτριας και Αμαρυνθίων, προκειμένου να υπάρξει ενιαία τιμολογιακή πολιτική. Επίσης, αποφάσισε ότι ο συντελεστής του τέλους της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να είναι σε όλο το δήμο 0,30 τοις χιλίοις και να εφαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες OΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2007, βάσει του Ν1249/82 αρθ.41, όπως τροποποιήθηκε με το Ν 1473/84 αριθμ14 με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής της ΔΟΥ, στα εντός σχεδίου πόλεως και ορίων οικισμών ακίνητα, σύμφωνα με το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών του Υπουργείου Οικονομικών.

- Οι τιμές που υπάρχουν στο λογαριασμό της ΔΕΗ θα πρέπει να είναι οι ίδιες με τις τιμές του ΕΤΑΚ. Για την δε εκτός σχεδίου περιοχή, σύμφωνα με την σχετική εφαρμοζόμενη Υπουργική Απόφαση, πρότεινε να εφαρμοστεί η χαμηλότερη τιμή ζώνης που ισχύει για τα εντός σχεδίου πόλεων ακίνητα. Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ήταν παρόντα όλα τα μέλη της (συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης), τα οποία ψήφισαν ομόφωνα την παραπάνω εισήγηση. Σημειώνεται ότι δύο εκ των μελών της επιτροπής προέρχονται από την αντιπολίτευση, εκ των οποίων το ένα είναι η επικεφαλής της (με την ιδιότητα της αντιπροέδρου).


- Στις 28 Νοεμβρίου 2011 συγκαλείται Δημοτικό Συμβούλιο και μεταξύ των θεμάτων της ημερησίας διάταξης ήταν και ο Καθορισμός Τελών του Δήμου Ερέτριας για το Οικονομικό Έτος 2012. Από την κρίσιμη αυτή συνεδρίαση απουσίαζαν τα 6 από τα 11 μέλη της αντιπολίτευσης, τα οποία προφανώς δεν τοποθετήθηκαν ποτέ για το θέμα. Παρόντες ήταν από την αντιπολίτευση η επικεφαλής της και άλλα τέσσερα μέλη. Από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν να εφαρμοστεί για τα εκτός σχεδίου πόλεως ακίνητα η ελάχιστη τιμή ζώνης της ΔΟΥ, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης και άλλο ένα μέλος, χωρίς όμως να καταθέσουν αντιπρόταση. Οι υπόλοιποι τρεις σύμβουλοι της αντιπολίτευσης συμφώνησαν και υπερψήφισαν την πρόταση της συμπολίτευσης. Για τα δε εντός σχεδίου ακίνητα, ψήφισαν ομόφωνα οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, να εφαρμοστεί το ΤΑΠ για όλο το Δήμο Ερέτριας 0,30 τοις χιλίοις με την εφαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα εντός σχεδίου πόλεως ακίνητα όπως αυτό καθορίζεται και επιβάλλεται από τις αντίστοιχες νομικές διατάξεις.

Οι αποφάσεις τόσο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΑΔΑ: 4ΑΜ4ΩΡ9-ΝΧ7), όσο της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ: 457ΡΩΡ9-2ΟΔ) και του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: 457ΦΩΡ9-Ψ10) υπάρχουν αναρτημένες στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Δήμου Ερέτριας www.eretria.gr από τις οποίες φαίνεται ότι η επικεφαλής και οι έτεροι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ουδέποτε αντέδρασαν στην εφαρμογή των αντικειμενικών αξιών, τις οποίες ορίζει ο νόμος.

Να σημειώσουμε ότι δεν μιλάμε για αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αφού σε αυτό το θέμα είναι ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ και αυτές καθορίζονται από το Υπουργείο και τη ΔΟΥ αλλά για εφαρμογή του Νόμου, την οποία ψήφισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο και δεν επηρεάζει τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων.

Απορίας άξιον είναι γιατί η επικεφαλής και οι έτεροι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ένα χρόνο μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (28/11/2011), επαναφέρουν το θέμα, προσπαθώντας να παρουσιάσουν εαυτόν ως «Ρομπέν των Δασών». Μόνο που η επικεφαλής της αντιπολίτευσης έχει επιλεκτική μνήμη και ξεχνά ότι αυτή και οι σύμβουλοί της είτε απαξίωσαν να παραβρεθούν στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση, είτε δεν διατύπωσαν ποτέ οποιαδήποτε αντίθετη πρόταση, αλλά συμφώνησαν με την εισήγηση της συμπολίτευσης. Επιπλέον, η ΑΠ 12216/27-9-12 αίτησή τους για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν συνοδευόταν από τεκμηριωμένη εισήγηση, ως όφειλαν. Ήταν “tabula rasa”. Δεν είχαν συγκεκριμένη πρόταση να καταθέσουν, αντίθετα έφεραν ένα θέμα για δημιουργία εντυπώσεων.

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες ο Δήμος Ερέτριας κάνει τιτάνιο αγώνα για να δώσει λύση στο θέμα των λαθών που έχουν σημειωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και συνεχίζει να διορθώνει τα λάθη. Σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό «Δήμαρχο του Χαρατσιού» που αποδίδει στον Δήμαρχο Ερέτριας, παροτρύνουμε την επικεφαλής της αντιπολίτευσης να παρακολουθεί την επικαιρότητα διαβάζοντας εφημερίδες ή ακόμη παρακολουθώντας τηλεόραση καθώς το λεγόμενο χαράτσι δεν το επέβαλε ο κ. Βελέντζας αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, για να μην πέφτει σε ολισθήματα που την εκθέτουν.

Η αντιπολίτευση πρέπει να καταθέτει τις όποιες προτάσεις της στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο είναι και αρμόδιο να αποφασίσει και όχι να υιοθετεί την πολιτική του «φέιγ βολάν», μολύνοντας το περιβάλλον.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση στην υπ’αριθμ. πρωτ.12216/27-9-2012 αίτηση»


Σχετικά με την υπ’αριθμ. πρωτ.12216/27-9-2012 αίτηση του συνόλου των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης ,για σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου βάσει του άρθρου 67 παρ.4 με τα αναφερόμενα σ’ αυτή θέματα, έχω να σας γνωστοποιήσω τα εξής:
1) Γνωρίζετε πολύ καλά ότι επί των αιτουμένων θεμάτων και σε εφαρμογή των αντίστοιχων νόμιμων διατάξεων έχει ληφθεί η υπ’αριθ.246/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ,η νομιμότητα της οποίας εγκρίθηκε με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 80953/4878/7-2-2012 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Ως προς «τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών όλων των διαμερισμάτων του Δήμου Ερέτριας για τον υπολογισμό των τελών που εισπράττει ο δήμος» δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι αντικειμενικές αξίες των εντός σχεδίου πόλεων ακινήτων καθορίζονται βάσει του Ν.1249/82 αρθ.41 όπως τροποποιήθηκε με το Ν.1473/84 αρθ.14 ,με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής της Δ.Ο.Υ . Η τελευταία απόφαση Υπουργού για τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών του Δήμου μας αποφασίστηκε 27-2-2007 και ισχύει από 1-3-2007 έως σήμερα.
Σχετικά με τα κτίσματα στα εκτός σχεδίου πόλεων ακίνητα , σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση του Υπουργού, εφαρμόζεται η χαμηλότερη τιμή ζώνης που ισχύει για τα εντός σχεδίου πόλεων ακίνητα.

Εάν επιμένετε να ληφθεί απόφαση Δ.Σ διαφορετική και κατά παράβαση των προαναφερόμενων νομίμων διατάξεων ,παρακαλώ εφόσον γνωρίζετε ότι υπάρχουν νεότερα στοιχεία επί του θέματος ,να καταθέσετε εγγράφως και αιτιολογημένα την εισήγηση σας σχετικά με τους λόγους που επιβάλλουν την τροποποίηση της ανωτέρω νόμιμης καθόλα απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ,προκειμένου να συγκαλέσω το Δ.Σ σε νέα συνεδρίαση προς συζήτηση του ιδίου θέματος , αφού αποφανθεί πρώτα επ’ αυτού η αρμόδια Οικονομική Επιτροπή.

2) Σχετικά με «την διόρθωση λαθών των αντικειμενικών αξιών ακινήτων», όπως τιμολογούνται από τη ΔΕΗ ,σας επισημαίνω και πάλι πως είναι αναρμόδιο το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφανθεί και να λάβει απόφαση , για τους λόγους που προαναφέρω.

Εάν εννοείτε την διόρθωση λαθών στην τιμή ζώνης των ακινήτων όπως έχει λανθασμένα υπολογισθεί σε πολλά τιμολόγια της ΔΕΗ δημοτών μας ,σας ενημερώνω ότι όσον αφορά τις ενέργειες που εξαρτώνται από τον Δήμο Ερέτριας προς επίτευξη του σκοπού αυτού , αυτές έχουν γίνει σε κάθε περίπτωση που έχει υποβληθεί αντίστοιχη αίτηση του δημότη-καταναλωτή και έχουν σταλεί όλες οι διορθώσεις σε CD στην ΔΕΗ ,η οποία είναι αποκλειστικά αρμόδια να προβεί στη διόρθωση της τιμής Ζώνης επί των τιμολογίων . Επίσης έχει τη δυνατότητα κάθε καταναλωτής που επιθυμεί να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο στην αντίστοιχη περίπτωση ( απευθυνόμενος στη Δ.Ο.Υ ΧΑΛΚΙΔΑΣ)

Κατά συνέπεια το συγκεκριμένο δεν δύναται να αποτελέσει θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο.


Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου


Αικατερίνη Λουλακά Μπέτσα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.