Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Άσκηση για την εκκένωση σχολείου σε περίπτωση σεισμού



Στιγμιότυπο από την άσκηση για την εκκένωση του κτιρίου σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς που πραγματοποίησε το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ερέτριας μετά από σχετική πρόταση/πρωτοβουλία του διευθυντή του Γυμνασίου Γυμνού.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Ισχυρός σεισμός πλήττει το Δήμο Ερέτριας. Το κουδούνι στο Γυμνάσιο Γυμνού χτυπά τρεις φορές, που σημαίνει έναρξη σεισμού. Οι μαθητές δεν χάνουν την ψυχραιμία τους. Σκύβουν και βρίσκουν πρόχειρο κατάλυμα κάτω από τα θρανία για να προστατευθούν. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, το κουδούνι ξαναχτυπά, αυτή τη φορά συνεχόμενα δίδοντας το σύνθημα λήξης. Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και κατεβαίνουν τμηματικά στο προαύλιο του σχολείου, όπως ορίζει το σχέδιο εκκένωσης κτηρίου σε περίπτωση σεισμού. Κάποιοι μαθητές απουσιάζουν καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι στο κτήριο. Ενημερώνεται άμεσα η πυροσβεστική για να τους απεγκλωβίσει και ο οδηγός του ασθενοφόρου του Δήμου Ερέτριας προκειμένου εάν χρειαστεί να τους μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Από το Γυμνάσιο Γυμνού αρχίζουν και βγαίνουν καπνοί. Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στο λέβητα του καλοριφέρ. Μαθητές και καθηγητές παραμένουν ψύχραιμοι. Η Αστυνομία που έχει ήδη καταφθάσει τοποθετεί κορδέλες σήμανσης και δεν επιτρέπει την προσέλευση γονέων στο σχολείο. Στο μεταξύ η πυρκαγιά έχει σβήσει και οι τραυματιοφορείς ανεβαίνουν στις τάξεις προκειμένου να εντοπίσουν τους τραυματίες και να τους μεταφέρουν στο ασθενοφόρο. Οι ελαφρά τραυματισμένοι μαθητές προσφέρονται για πρώτες βοήθειες στο πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το σχολείο. Οι υπόλοιποι μεταφέρονται με το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο».



ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ
Αυτό ήταν το εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα, σενάριο της άσκησης για την εκκένωση του κτιρίου σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς που πραγματοποίησε το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ερέτριας μετά από σχετική πρόταση/πρωτοβουλία του διευθυντή του Γυμνασίου Γυμνού.
Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ερέτριας, στην οποία συμμετείχαν περίπου οι 300 μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Γυμνασίου και του Δημοτικού Γυμνού.
Στην άσκηση ήταν παρών ο δήμαρχος Ερέτριας Βασίλης Βελέντζας, ο προϊστάμενος του αυτόνομου γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας, το τμήμα Σαμαρειτών για τις πρώτες βοήθειες του Ερυθρού Σταυρού Χαλκίδος, η Αστυνομία Ερέτριας, το Ασθενοφόρο του Δήμου καθώς και ο Εθελοντικός Σύλλογος Δασοπροστασίας Ερέτριας (Ε.Δ.Δ.Α.Κ.Ο.Δ).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.