Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Που βρίσκονται τα παλιά φερρυ μποτ της Γραμμής Ερέτριας-Ωρωπός σήμερα…

Η γραμμή Ερέτρια Ωρωπός είναι σε όλους μας γνωστή, αυτό που δεν μας είναι γνωστό είναι τι έχουν απογίνει πλέον πολλά από τα ferry boat που αποσύρθηκαν από την γραμμή για διάφορους λόγους.
Αναζητήσαμε, βρήκαμε και σας παραθέτουμε αρκετά από αυτά που εντοπίσαμε.

  • Ιασων τωρα λεγεται Fatih και βρισκεται στη Μαδαγασκάρη – Τανζανία.
To ΙΑΣΩΝ είναι φυσικά η γνωστή μας κλασσική παντόφλα από τις γραμμές του Ευβοικού, όπου και ταξίδεψε για πάρα πολλά χρόνια, τόσο στην γραμμή Αρκίτσας – Αιδηψού όσο και στην γραμμή Ωρωπού – Ερέτριας. Τέλη της δεκαετίας του ’90 πουλήθηκε στην Τανζανία στην οποία και δραστηριοποιήθηκε μέχρι και τον Μάιο του 2009.
Στις 29 Μαίου του 2009, το πλοίο εκτελώντας το δρομολόγιο Νταρ Ες Σαλάμ – Ζανζιβάρη – Πέμπα, φτάνοντας στο λιμάνι του Stonetown ανετράπη παρασύροντας στον θάνατο έξι από τους επιβάτες του. Ο πλοίαρχος του δήλωσε ότι αντιμετώπισε προβλήματα με το πηδάλιο του πλοίου και στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι υπάρχει μια διαρροή στο κύτος, ενώ κατά μία άλλη εκδοχή το πλοίο “έμπαζε” νερά αρκετό διάστημα πριν την προσέγγιση του στην Ζανζιβάρη και ανετράπη την στιγμή που ετοιμαζότανε να αγκυροβολήσει στο λιμάνι.
Το δυστύχημα προκάλεσε πολύ μεγάλη αναστάτωση και πολλές αναφορές και συζητήσεις στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Τανζανίας. Την αμέσως επομένη ημέρα στον τόπο του ναυαγίου μετέβη ο πρόεδρος της Ζανζιβάρης με μέλη της τοπικής κυβέρνησης όπου και δέχθηκε βέβαια τα πυρά του τύπου και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης τόσο για την έλλειψη των απαραιτήτων υποδομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση παρομοίων καταστάσεων όσο και για την καθυστερημμένη αντίδραση των (όποιων) ομάδων διάσωσης (το πλοίο ανετράπη στις 22.00 της 29ης Μαίου και η πρώτη βοήθεια ήρθε μόλις το πρωί της επομένης στις 09.00).
Από εκεί και πέρα ακούσθηκαν πάρα πολλά για τις συνθήκες και τα αίτια του ναυαγίου. Για το πόσους πραγματικά επιβάτες μετέφερε (επίσημα περίπου 35 ενώ ανεπίσημα …ουκ έστιν αριθμός), για το πόσους τόνους και τι είδους φορτίο, για το σε τι κατάσταση ήταν το πλοίο. Το οποίο πλοίο βέβαια μετά από την πολύ μεγάλη έκταση που πήρε το θέμα, ανελκύσθηκε σε πολύ μικρό διάστημα (αν δεν κάνω λάθος μέσα στις επόμενες ημέρες) από πλωτό γερανό, και έκτοτε μέχρι και σήμερα παραμένει παρατημμένο στα ρηχά του λιμανιού του Stonetown αναμένοντας την διάλυση του.
Παρακάτω σας επισυνάπτω κάποια links που βρήκα στο διαδίκτυο και στα οποία μπορείτε να διαβάσετε πολλά περισσότερα για όλη την ιστορία του ναυαγίου του ΙΑΣΩΝ.
http://www.nation.co.ke/News/africa/-/1066/605016/-/13a06xhz/-/index.html
http://www.ippmedia.com/frontend/?l=2867
http://www.afrik-news.com/article15753.html
http://www.ippmedia.com/frontend/?l=3067
 
  • Ερετρια τωρα λεγεται Elobey Ι και βρισκεται στο Καμερούν – Ισημερινή Γουινέα
 
  • Αλέξανδρος τωρα λεγεται Thuraya – Alex και βρισκεται στο Ομαν
 Story : H παντοφλα ζει και βασιλευει και βρισκεται και αυτη στο Ομαν κανοντας δρομολογια εκει.
Το πλοιο ειναι μπλε και εχει υποστει μια μικρη μετασκευη στην πλωρη οπου την εχουν ψηλωσει λιγακι.Οι φωτογραφιες ειναι αρκετα προσφατες (Μαιος 2012) και στη δευτερη ισα που ξεχωριζει το παλιο του ονομα με αναγλυφα γραμματα καθως και το πρωτο γραμμα απο το τωρινο του ονομα.Δεν μπορω να ειμαι βεβαιος αλλα θεωρω οτι λεγεται ακομα THURAYA
Oi φωτογραφιες ειναι απο το itsgretchen.com
 
  • Αγιος Νικολαος  τωρα λεγεται Buraq III και βρισκεται στη Τανζανια 

Story : Στην παρακάτω φωτογραφία (από παλιά καρτ ποστάλ) βλέπουμε το ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ στην Ερέτρια.
Το οποίο βέβαια δεν είναι άλλο από το ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Fun Boat), που μόλις πριν τρεις μήνες πουλήθηκε από την χώρα μας στην Τανζανία.
Posted Image
Παρόμοια λοιπόν μετασκευή με αυτή του ΝΑΝΤΗ, μιας και εδώ έγινε διαπλάτυνση (άραγε και επιμήκυνση ???) και “το ημικυκλικό σαλόνι πρύμα που πριν ήταν ακριβώς στην άκρη του πλοίου σήμερα περιτριγυρίζεται από διαδρόμους”.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η μετασκευή του πρέπει να έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στα ναυπηγεία Κανέλλου του Περάματος.
 
  •  Κλίβελαντ τωρα λεγεται San Miguel και βρισκεται στο Καμερούν – Ισημερινή Γουινέα

 
  •  Κώστας Θ ΙΙΙ τωρα λεγεται Bai Bureh και βρισκεται στη Σιέρα Λεόνε

 
  • Αρης τωρα λεγεται Γρηγορης Μ και βρισκεται στη Ηγουμενίτσα Κέρκυρας μεταφέροντας αδρανή υλικά
 
  • Μιχαλακηs II τωρα λεγεται Ασπασια και βρισκεται στη Κερκυρα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.